مقدمه
اسپرسو یکی از نوشیدنیهای قهوه است که برای تهیه آن ۲۵ ثانیه زمان، ۷ گرم پودر قهوه و یک دستگاه اسپرسوساز لازم دارید. همین! حالا که تعریف اسپرسو را خواندید این نکته را بدانید که با توجه به تعریف اسپرسو، فقط نوشیدنی نهایی دستگاه اسپرسوساز را میتوانید اسپرسو بنامید! نه نوشیدنی موکاپات را! اما به صورت عامیانه به نوشیدنی موکاپات نیز اسپرسو میگویند. لازم است این نکته را نیز بدانید که تنوع انواع قهوه ی اسپرسو یا به عبارتی دیگر روش های تهیه آن بسیار زیاد می باشد
این دستگاه در تهیه بسیاری از نوشیدنی های کافی شاپ ها دست دارد، نوشیدنی هایی چون: کاپوچینو،لاته، کن پانا و … در واقع اسپرسو این دستگاه پایه بسیاری از نوشیدنی ها است یا خود نوشیدنی مستقل محسوب می شود. قبل از شروع بحث این نکته را متذکر شویم: قهوه ساز هایی حرفه ای هستند که می توان از آن ها، قهوه فرانسه و هم اسپرسو گرفت.
پیدایش موتورهای اسب بخار در قرن ۱۹ موجب پیشرفت در حملونقل، نیروگاهها و صنعت ساخت قهوه شد. فرهنگ نوشیدن قهوه از اروپا آغاز شد، اما هنوز روشهای دم کردن خاصی وجود نداشت. اولین قهوه ساز با موتور بخار در سال ۱۸۸۴ ساخته شد. در این قهوه سازها،قهوه با سرعت بیشتری نسبت به قهوه سازهای معمولی دم میکشید. از اولین اسپرسوسازِ تک شاتی با موتور بخار در سال ۱۹۰۶ در میلان رونمایی شد
قهوه اسپرسو چیست و از کجا آمده است؟
برای تهیه یک شات قهوه اسپرسو، آب داغ را با فشار زیاد از میان قهوه کاملا آسیابشده عبور میدهند. نتیجه کار هم یک نوشیدنی بسیار غلیظ، تیره و آکنده از عطر و طعم است. هر شات اسپرسو تنها ۳۰ میلیلیتر است، اما حدود ۶۴ میلیگرم کافئین دارد. این یعنی نوشیدنی اسپرسو بسیار غلیظتر از سایر نوشیدنیها مانند قهوه دمی است که در هر ۳۰ میلیلیتر، ۱۲.۵ میلیگرم کافئین به همراه میآورد.
پرتافیلتر
پرتافیلتر یا Portafilter دستگاهی است که قبل از اینکه قهوه در سرگروه قرار بگیرد و پروسه ی دم کردن را طی کند در آن آسیاب می شود. پرتافیلتر یک فیلتر قابل حمل است که به راحتی به خاطر سپرده می شود و خیلی ها آن را به عنوان دسته فیلتر یا چیزی که در آن قهوه را قرار می دهید می شناسند.
ویژگیهای قهوه مناسب برای اسپرسو
یکی از مهمترین تفاوتهای قهوه معمولی و اسپرسو در دانههای قهوه مورد استفاده در این روش است. قهوه مناسب برای اسپرسو باید زمان بیشتری (نسبت به قهوه معمولی) رست شود. رست تیره قهوه به استخراج روغن بیشتر از قهوه کمک میکند که در نتیجه یک شات اسپرسو غلیظ با بافت کامل به ما میدهد. البته از رستهای روشن و متوسط هم برای تهیه قهوه اسپرسو میتوان استفاده کرد اما احتمالا یک شات فنجان قهوه قوی را به ما ندهد.
ریستریتو (Ristretto)
اگر مقدار آب را نسبت به اسپرسو ساده نصف کنیم، آنگاه قهوه غلیظ تر و تلخ تری به دست میآید که به آن قهوه ریستریتو میگویند
دلیل محبوبیت اسپرسو چیست؟
در قهوه اسپرسو شما در زمان کمتر از 25 ثانیه عصاره 7 گرم قهوه رو خارج می کنید و شاید مهمترین عاملی که باعث شد این روش خیلی محبوب و فراگیر شود همین موضوع می باشد، چون خیلی از ما همیشه عجله داریم و خیلی دوست نداریم برای خوردن یک نوشیدنی زمان زیادی صرف کنیم.
اما دلیل بعدی به جز زمان درست کردن اسپرسو ، غلیظ بودن و تلخی بود که این روش به قهوه شما می داد. در واقع در این روش تهیه قهوه شما با یک نوشیدن در حجم بسیار کم که تقریباً اندازه یک ته استکان (1 شات) بود همراه می شوید که دارای مزه تلخی شدیدی می باشد و هیچ گونه افزودنی ندارد و فقط عصاره قهوه می باشد.
معرفی اجزای دستگاه اسپرسو
همان طور که گفتیم دستگاه اسپرسو برای عصاره گیری قهوه و تهیه اسپرسو طراحی شده است. عصاره گیری قهوه عبور آب داغ با دما و فشار معین از بین ذرات قهوه آسیاب شده و فشرده شده ست که در نتیجه آن عصاره غلیظ قهوه یا همان اسپرسو گرفته میشود.
اجزای دستگاه اسپرسو که فرآیند عصاره گیری را انجام میدهند
مخزن آب داغ و بخار آب
پرتافیلتر
هدگروپ
مخزن آب داغ و بخار آب دستگاه اسپرسو