مقدمه
اگر به یک باشگاه ورزشی بروید و بفهمید که عضلاتتان ضعیف و سست هستند و نمیتوانید وزنه بزنید، بهسرعت یک برنامه هفتگی ورزشی برای تقویت عضلاتتان شروع میکنید. مغز شما نیز مانند عضله است و مانند سایر عضلات بدنتان به تمرینات هفتگی نیاز دارد تا بتواند قدرت تمرکز خود را بهبود بخشد.
تمرکز چیست؟
تمرکز روشی برای پرورش ذهن است که باعث می شود فکر و اندیشه ی فرد عملکرد خوبی داشته باشد و به حالت ذهنی آرام و آسوده تری دست یابد. در حالت تمرکز فرد، زندگی و سایر موضوعات را بهتر می شناسد و بهتر درک می کند بنابرین با تمرکز می توان حالت های ذهنی مفیدی را کسب کرد.
در واقع تمرکز به این معناست که شما در حین انجام کاری به اتفاقاتی که در اطرافتان در حال رخ دادن هستند توجهی نداشته باشید و تمام توجه تان را معطوف به کاری که انجام می دهید کنید. متمرکز بودن به این معناست که شما به جای اینکه مدام از انجام کاری به سراغ کار دیگر بروید، تمام انرژی و ذهن خود را به انجام همان کار اختصاص دهید.
منشأ حواس پرتی چیست
حواس پرتی یا منشأ ذهنی و درونی دارد و یا منشأ بیرونی و محیطی.
حواس پرتی درونی و ذهنی، عبارت است از اشکالات فکری انسان و اندیشه هایی که موانعی بر سر راه توجه دقیق به مطالعه و تمرکز حواس ایجاد می کنند. این موانع، شامل مواردی از قبیل درد، رنج، غم و غصه، نگرانی، گرسنگی و تشنگی، سردی و گرمی، ترس، خشم، شادی، سردرد و... می باشد. حواس پرتی بیرونی و محیطی، به محیط پیرامون فرد و یا تحریکات غیرعادی که توسط حواس مختلف انسان ایجاد می شود ارتباط پیدا می کند؛ مانند نور شدید و ضعیف، صداهای ناهنجار، روشن بودن رسانه ای صوتی و تصویری و نظایر اینها.
بیشتر حواس پرتی ها، علل درونی دارند و به طبیعت فرد، ویژگی ها، حالات روحی و روانی و عادات فردی بستگی دارند. بی شک، حواس پرتی بیرونی، آسان تر از عوامل حواس پرتی درونی برطرف می شود. از این رو، می توان بدون توجه به عوامل محیطی، مانند سر و صدای زیاد، شلوغ بودن محیط و حتی داخل سرویس و هنگام مسافرت تمرکز حواس خود را حفظ کرد؛ اما نمی توان در حال گرسنگی و یا تشنگی شدید، نگرانی و ناراحتی و فکر و اندیشه، با تمرکز مطالعه کرد و یا کار دیگری را با تمرکز انجام داد.
عوامل حواس پرتی
به هر کجا که نگاه میکنیم ردپای تکنولوژی به چشم میخورد، بنابراین به راحتی میتوان آنها را به عنوان مقصر و عامل کاهش تمرکز سرزنش کرد. به خاطر همین انگشت اتهام را به سمت تلفنهمراه و شبکههای اجتماعی نشانه میگیریم، همانطور که زمانی این اتهام را به تلویزیون میزدیم.
مهم نیست قبل از اختراع تلویزیون تقصیر را بر گردن کدام ابزار میانداختیم و بعد از تلفنهمراه، عامل حواسپرتی ما چه چیزی یا چه کسی خواهد بود در هر صورت تکنولوژی یکی از عوامل بیرونی حواسپرتی است که اگر خیلی ساده از این عامل مهم بگذریم باید قید افزایش تمرکز را بزنیم.
البته غیر از صداهای دنگ و دینگ پیامرسانها، افراد هم ممکن است جزو محرکهای بیرونی باشند، مثلا همکاری که کنار میز کار ما میایستد و ما را به حرف میگیرد.
با ورزش سلامت ذهن و بدنتان را تضمین کنید
ورزش برای سلامتی بدن و ذهن ضروری است. چند دقیقه ورزش صبحگاهی میتواند به شما کمک کند تا روزتان را با انرژی و تمرکز بیشتری شروع کنید و کارتان را بهتر انجام دهید. ورزش مواد شیمیایی خاصی را در مغز آزاد میکند که منجر به افزایش سرعت یادگیری شما میشود. ورزش کردن درد عضلانی نیز را تسکین میدهد و از آنجایی که بدن و ذهن به هم مرتبط هستند، وقتی بدن شما احساس بهتری داشته باشد، ذهنتان نیز بهتر عمل میکند
اراده خود را بسازید؛ راهکاری ساده برای افزایش دقت و تمرکز در بزرگسالان
وقتی بخواهیم به صورت داوطلبانه روی موضوع یا کار خاصی توجه کنیم، مطمئنا از پس آن برمیآییم. قدرت اراده به ما این امکان را میدهد که حواس پرتیها را نادیده بگیریم و در عین حال روی کار در دستمان متمرکز بمانیم. برای انجام این تمرین کافی است قبل از شروع کار به خود قول دهیم یا روی کاغذی بنویسیم که با تمرکز و توجه بالا روی این موضوع (کار مدنظر) کار میکنیم.
افزایش تمرکز تمرین
کتابی را انتخاب کنید، یک صفحه از آن را در نظر گرفته و تعداد کلمات موجود در هر پاراگراف را بشمارید. یک بار دیگر این کار را تکرار کنید تا مطمئن شوید که شمارش را درست انجام داده اید. در آغاز کار با یک پاراگراف آغاز کنید و هنگامیکه این تمرین برای شما اسان تر شد، تمام کلمات یک صفحه را بشمارید. شمارش را بطور ذهنی و با حرکات چشم هایتان انجام دهید
موفق باشید